Home » Topics » معماهای فارسی » حفاظت الکتریکی » معمای حفاظت شماره 11 – ترانسهای جریان در سیستمهای یک و نیم کلیدی

معمای حفاظت شماره 11 – ترانسهای جریان در سیستمهای یک و نیم کلیدی

  • Creator
    Topic
  • #108
    فرهاد مهندس

      در سیستمهای یک و نیم کلیدی می توان از یک یا دو ست ترانس جریان برای کلیدهای میانی استفاده نمود.

      مشاور پروژه پس از بررسی های فنی و اقتصادی استفاده از یک ترانس جریان را به دلایل حفاظتی و سیستمی ترجیح می دهد.

      دلیل اقتصادی انتخاب یاد شده مشخص است. اما دلیل فني رجحان طرح مذکور نسبت به طرح دیگر عملکرد سیستم حفاظت در مقابل احتمال وقوع خطا در ناحیه اطراف کلید میانی عنوان شده است. بر این اساس مطابق شکل زیر در صورت وقوع چنین خطایی تنها خط B از مدار خارج می شود.

      اما در طرح دیگر بدلیل هم پوشانی دو حفاظت یاد شده در ناحیه کلید میانی، به ناچار هر دو خط A و B از مدار خارج خواهند شد.

      نظر شما در مورد ایده مشاور چیست؟ آیا طرح حاوی دو ترانس جریان هیچ مزیت فنی بر طرح دیگر ندارد؟

    Viewing 5 replies - 1 through 5 (of 5 total)
    • Author
      Replies
    • #1232
      ف. م

        بنطر میرسد ایده مشاور درست باشد زیرا همانطور که مشخص است طرح یک ترانسی ارزان تر است پس بیشتر بررسی مسئله حفاظتی و سیستمی موثر میباشد همانطور که در شکل مشخص است در حالت دو ترانسی ناحیه مشترک بین ان دو جزو محدوده مشترک بوده و در صورت ایجاد فالت هر دو فیدر قطع خواهند گردید و این یک اشکال عمده سیستمی و حفاظتی میباشد اما اشکال عمده طرح یک ترانسی این است که در صورت آسیب دیدن این ترانس جریان باز ما هر دو فیدر را به مانند حالت قبل از دست خواهیم داد بنابراین هر دو گزینه این اشکال عمده را دارند پس باید برای نتیجه گیری این دو حالت را با هم مقایسه نمود بررسی ها نشان میدهد که شرایط ایجاد فالت و حادثه برای فضای مشترک بدلیل قرار گرفتن تجهیزات نظیر بریکر و اتصالات در فضای باز (حدود 15 متر) در حوادث جوی و افزایش امکان آلودگی مقره ها بدلیل استفاده از مقره های اتکائی و امکان بروز اشکال در خود بریکر خیلی بیشتر از امکان بروز حادثه برای ترانس جریان میباشد در این رابطه مراجعه به اطلاعات آماری شبکه برق کشور و شبکه های سایر کشورها موید این نظر میباشد بنابراین با استناد به این مطالب بنظر میرسد طرح یک ترانسی بر دو ترانسی ارجحیت داشته باشد

        #1246
        حمید

          استفاده از یک ترانس جریان در یک سوی کلید میانی سبب شکل گیری یک نقطه کور حفاظتی موسوم به short zone می شود . برای پوشش آن نقطه باید یک حفاظت اضافی که به ناچار پس از عملکرد حفاظت اصلی وارد مدار شده و لاجرم کندتر است در سیستم پیش بینی شود.به هر حال به دلیل وجود این ناحیه حتی در صورت عملکرد یکی از زونهای حفاظتی با عملکرد حفاظتshort zone خط دیگر نیز از مدار خارج می شود. حسن استفاده از دو ترانس جریان در دو سوی کلید میانی حذف ناحیه short zone است.

          #1248
          ف.م

            با سلام ضمن تشکر از پاسخ شما نقطه کور اشاره شده عملاً وجود ندارد زیرا احتمال حادثه بر روی اولیه CT یا سمت فیدر A است یا سمت کلید که در صورت سالم بودن سیستم تشخیص جهت رله ها جهت صحیح محل فالت را تشخیص میدهند ورله مربوطه عمل خواهد کرد امکان فالت بین ترمینالهای اولیه CT هم با توجه به هم پتانسیل بودن آن غیر ممکن میباشد در مورد حفاظت SHORT ZONE یا DEAD ZONE هم که بعنوان یک قابلیت به رله های CBF اضافه نموده اند تصویر ذیل فکر میکنم گویا باشد. با تشکر

            #1249
            حمید

              لطفاً توجه فرمائید، SHORT ZONE یک نقطه کور حفاظتی به لحاظ عملیاتی است و نه آشکار سازی. بدین معنی که حفاظت دیستانس مربوطه قادر به تشخیص آن می باشد اما پس از عملکرد رله دیستانس و قطع کلیدهای مرتبط همچنان فالت در سیستم باقی می ماند. ضمناً لطف فرمائید و شکل مورد نظرتان را ایمیل نمائید تا در سایت قرار داده شود.

              #1254
              ف.م

                با سلام و عرض تشکر درست می فرمائید از لحاظ فنی این تاخیر وجود دارد اما همانطور که در ابتدا به عرض رساندم مشاور با در نظر گرفتن ملاحظات فنی و اقتصادی و سیستمی این تصمیم را گرفته است مثلاً اگر پست نیروگاهی بود احتمالاً بدلیل بالا بودن سطح اتصال کوتاه و نیاز به قطع سریع محل فالت این روش ارائه نمیگردید یا چون پست مورد نظر یک پست انتقال بوده و ارتباط فیدرها از لحاظ سیستمی و یا برقرسانی مطمئن اهمیت دارد مشاور این تصمیم را میگیرد یکی دیگر از دلایل مشاور این است که ما در بعضی مواقع این تاخیر زمانی را بدلیل ملاحظات فنی نیز پذیرفته ایم بعنوان مثال اشکال عیب کلید ( CBF ) که کمترین زمان پیشنهادی و موجود آن در شبکه برای مرحله دوم آن 100 میلی ثانیه میباشد ( و برای همین رله DEAD ZONE نیز همین زمان در نظر گرفته می شود ) و حتی درصد امکان ایجاد عیب برای کلید بیشتر از امکان ایجاد حادثه در منطقه کور میباشد . و همچنین است در نظر گرفتن ملاحظات اقتصادی و محدودیت منابع مالی و این سئوال وجود دارد که تا کجا باید برای حفاظت هزینه کرد ؟ و آیا افزایش حفاظت برای یک تجهیز باعث بالا رفتن قابلیت اطمینان سیستم میگردد و یا بالعکس ؟

              Viewing 5 replies - 1 through 5 (of 5 total)
              • You must be logged in to reply to this topic.