Home » Topics » معماهای فارسی » معماهای علمی » معماي علمي شماره 22 – ذرات خاكشير در آب

معماي علمي شماره 22 – ذرات خاكشير در آب

  • Creator
    Topic
  • #165
    حميد

      مطابق نظريه جنبش مولكولي، اجسام ريز غوطه ور در مايعات تحت تأثير ضربات مولكولي از حركات نامنظم برخوردارند، اين حركات به حركات براوني معروفند.
      آيا اين حركات تنها به ذرات ميكروسكوپي محدود مي شوند يا اجسام بزرگتري مانند ذرات خاكشير نيز متأثر از آن هستند. اگر نه چرا؟

    Viewing 2 replies - 1 through 2 (of 2 total)
    • Author
      Replies
    • #1352
      wolf

        این قانون برای کلیه اجسام عمومیت دارد و چنین ضرباتی در اجسام بزرگتر آنچنان محسوس نیستند که قابل ردیابی باشند و تاثیر چندانی بر روی آنها نمیگذارند.

        #1363
        حميد

          ضمن تشكر از پاسخ صحيح ارائه شده مواردي به شرح زير اضافه مي شود: ميزان نيروي وارد به هر ذره تابع تعداد تصادمهاي مولكولي رخ داده است. اين تعداد با سطح ذره بستگي دارد اما ميزان جابجايي ذره ناشي از اين ضربات تابع وزن آن يا به عبارت ديگر حجم آن است.با دقت در توابع درجه 2 و 3 متوجه تقاطع آنها در مقادير كوچك متغير مستقل خواهيم شد. يعني به ازاي مقادير ابعادي خيلي كوچك مقدار مطلق سطح يك جسم از حجم آن بزرگتر است. در اين شرايط ميزان نيروي دريافت شده از سوي ذره بر حجم و وزن آن مي چربد. اما افزايش ابعاد ذره نسبت معكوس مي شود. يعني نيروي كوچكي مأمور جابجايي جرم بزرگي مي شود. علاوه بر آن با افزايش سطح ذره تعداد ضربات هم راستا و مختلف الجهت نيز افزايش يافته و برايند نيروهاي وارده كم مي شود.البته در حالت دوم هنوز نيرو وجود دارد و هر قدر هم كه جرم بزرگ باشد انتظار حركت هر چند ناچيز وجود خواهد داشت. واقعيت آن است كه ذرات خاكشير نيز منبعث از اين نيرو جابجا مي شوند منتهي با سرعت بسيار كم كه براي چشم ما قابل تشخيص نيست. تأثير ابعاد بر تظاهر قوانين طبيعت را در تقسيم سلولهاي زنده نيز مي توان مشاهده نمود. نياز غذايي و اكسيژن يك سلول را وزن يا حجم آن تعيين مي كند ولي ميزان دريافت مواد مغذي و اكسيژن تابع سطح سلول است. در ابعاد كوچك ميزان سطح يك سلول از حجمش بيشتر است ولي با رشد آن اين نسبت كم كم تغيير مي كند ، بطوريكه اگر سلول قادر به تقسيم نباشد قادر به دريافت غذا و اكسيژن كافي از محيط نبوده و دچار خفگي مي شود. بنابراين تقسيم سلولي و حفظ اندازه بسيار كوچك ، يك امر اجتناب ناپذير براي تداوم حيات سلول است.

        Viewing 2 replies - 1 through 2 (of 2 total)
        • You must be logged in to reply to this topic.