Home » Topics » معماهای فارسی » معماهای علمی » معماي علمي شماره 24 – جرم آهن يا جرم پنبه

معماي علمي شماره 24 – جرم آهن يا جرم پنبه

  • Creator
    Topic
  • #174
    حميد

      جرم يك قطعه آهني به وزن يك تن بيشتر است يا جرم يك بسته پنبه با همان وزن؟

    Viewing 5 replies - 1 through 5 (of 5 total)
    • Author
      Replies
    • #1374
      يك دوست

        اگر اندازه گیری در خلاءباشد ، مساویند و اگر در هوا یا هر سیال دیگری باشد ، جرم پنبه بیشتر است ، زیرا طبق قانون ارشمیدس به اندازه وزن سیال جابجا شده ( مثلاً هوا ) از وزن اندازه گیری شده در خلاء کم می شود و نتیجتاً از پنبه که دارای حجم بیشتری بوده است بیشتر کم شده .پس وزن اندازه گیری شده در خلاء از آن پنبه که نسبت مستقیم با جرم دارد بیشتر است .

        #1375
        حميد

          با تشكر از پاسخ خوب ارائه شده. راستي اگر توزين دو بسته پنبه در دو شهر بندر انزلي و اراك اتفاق افتاده باشد، و وزن هر بسته در محل اندازه گيري به طور دقيق يك تن باشد. جرم كداميك از اين دو بسته بيشتر خواهد بود؟ فرض كنيد شتاب ثقل در دو شهر ياد شده يكسان باشد.

          #1381
          يك دوست

            وزن هوای خشک در دو نقطه مختلف به دما ، ارتفاع از سطح دریا و حتی عرض جغرافیایی بستگی دارد . ولی چناچه کلیه شرایط را معادل یکدیگر فرض کنیم و تفاوت فقط در رطوبت باشد ، پنبه در یک شهر خیلی مرطوب مخلوطی است از پنبه خشک و آب و در یک شهر خیلی خشک فقط پنبه . بنابراین در شهر خیلی خشک جرم پنبه خالص بیشتر است . در معاملات الیاف بالکی مثل پنبه ، پشم ، آنقوره و … درصد رطوبت در محل معامله را مشخص می کنند و در صد رطوبت در قیمت تاثیر دارد . رطوبت شهر بروکسل برای این نوع معاملات به عنوان مرجع تلقی می شود و رطوبت های کمتر و بیشتر از آن را بر این اساس مد نظر قرار می دهند .

            #1382
            حميد

              حسن بزرگ تضارب آراء و انديشه ها، خلق ايده هاي جديد نزد افراد و انتقال آنها به ديگران است. بنده به سهم خود از اين ارتباط منتفع مي شوم. نمونه آن نيز طرح مطالب آموزنده توسط افراد طي پاسخهاي ارائه شده است. مطالبي كه بهيچوجه در ذهن آغاز كننده بحث نيز نبوده است. مطلب جذب رطوبت توسط پنبه و تأثير آن در مبادلات تجاري از آن موارد جالب است.تذكر تأثر وزن هوا يا هر گاز كامل ديگر از دما و فشار آن گاز تذكر كاملاً صحيحي است كه به ناچار مانند تأثير تغييرات شتاب ثقل بايد از آن صرف نظر شود. زيرا در دو شهر ياد شده دو پارامتر مذكور چنان متفاوتند كه نمي توان در نهايت راجع به جرم بسته پنبه قضاوت نمود. خوب چه مي شود كرد اين از ويژگي مثالهاي واقعي است كه نمي توان آنها را به راحتي در حد مسائل كتب درسي به فرضيات و نتايج مشخص محدود نمود. بر اساس ترموديناميك پايه رابطه دما، فشار، حجم و تعداد مولكولهاي تشكيل دهنده يك حجم مشخص از يك گاز كامل چنين است: P.V=N.R.T كه در آن N تعداد مولكولهاي تشكيل دهنده حجم V است. همانطور كه مي بينيد دما و فشار بر تعداد مولكولها يا وزن حجم هواي مورد بحث تأثيري معكوس دارند. خوب حالا با فرض ثابت بودن دما وفشار هوا در دو شهر ياد شده ( كه البته فرض دور از ذهني است) وزن هم حجم هواي خشك بيشتر است يا هواي مرطوب؟

              #1426
              حميد

                در دما و فشار يكسان جرم هواي خشك بيشتر از هواي مرطوب است. زيرا هواي خشك يا مرطوب در واقع يك نوع گاز كامل است و بنابر قوانين ترموديناميك تعداد مولكولهاي تشكيل دو حجم مساوي از گازهاي كامل برابر است. مطابق قانون آووگادرو تعداد مولكولهاي تشكيل دهنده يك حجم ثابت از يك گاز كامل مقدار مشخصي است و به نوع گاز يا مولكول تشكيل دهنده آن بستگي ندارد. بنابراين يك حجم مشخص از يك گاز مرطوب در واقع همان حجم از هواي خشك است كه در آن برخي از مولكولهاي هوا با مولكول سبكتر آب جايگزين شده اند.جرم مولكولي آب 18 و جرم مولكولي گازهاي ديگر هوا مثل اكسيژن(32) يا نيتروژن(28)از آن بيشتر است.

              Viewing 5 replies - 1 through 5 (of 5 total)
              • You must be logged in to reply to this topic.