Home » Topics » معماهای فارسی » معماهای علمی » معمای علمی شماره 63- داس و گردو

معمای علمی شماره 63- داس و گردو

  • Creator
    Topic
  • #565
    حمید

      دانش آموز که تازه از مدرسه به خانه بازگشته ، سریعاً به طرف مزرعه می رود تا پدر را در کار درو یاری کند.
      دانش آموز که تازه از مدرسه به خانه بازگشته ، سریعاً به طرف مزرعه می رود تا پدر را در کار درو یاری کند. پدر چند سالی است از شهر به روستای زادگاهش نقل مکان نموده تا شاید با پرداختن به کار جسمانی بتواند خود را از یأس فلسفی که مدتها گریبانش را رها نمی کرد خلاصی یابد، یأس ناشی از احساس زندگی انگلی که پس از مدتی به سراغ اقشار متوسط و تحصیلکرده شهرهای جهان سومی می آید. سطح بسیار نازل بهره وری در سازمانها و محیطهای کار همچنین منطق گم شده در روابط اقتصادی که سبب عدم تناسب دردناک بین میزان کار و برخورداری زحمتکشان شهری نظیر کارگران شهرداری، رانندگان تاکسی و … از ثروت انباشته در شهرها می شود، شهر را از یک محیط آرام بخش سرشار از تعاملات انسانی برایش به آوردگاهی برای بقا به هر قیمت ممکن تبدیل نموده بود.

      صدای شاد پسر سکوت سرشار از طبیعت و خستگی کار روزانه را می شکند و مثل همیشه خیلی زود صحبت به بحثهای علمی مورد علاقه دو طرف می رسد. پدر می پرسد : خوب امروز چه مطلب جالبی آموختی؟
      پسر: امروز معلم در مورد قانون جاذبه عمومی صحبت کرد. مطابق این قانون همه اجسام به یکدیگر نیرو وارد می کنند. اندازه این نیرو متناسب با حاصلضرب جرم آنها تقسیم بر مربع فاصله شان هست. این همان قانون طلایی است که نیوتن با کمک آن توانست سازوکار حرکت زمین و دیگر سیارات در منظومه شمسی را توضیح دهد. او با کمک رابطه مهم اخیر و فرض کروی بودن اجرام آسمانی همچنین منظور نمودن مرکز جرم این اجرام در مرکزشان قادر به تحلیل ریاضی بسیاری از مسائل نجومی که ذهن دانشمندان قبل از خود را برای سالیان دراز بخود مشغول نموده بود، کرد.
      پدر: خوب این نیرو آیا فقط بین اجرام آسمانی وجود دارد و یا شامل همه اجرام می شود؟ مثلاً آیا بین من و این داسی که در دست دارم هم یک نیروی جاذبه وجود دارد؟
      پسر: البته حتی بین آن داس و گردویی که در جیب من هست نیز نیروی جاذبه وجود دارد، اما مقدار این نیرو به دلیل جرم بسیار کم این اشیاء قابل مقایسه با نیروی جاذبه زمین نبوده و به راحتی قابل آشکار سازی نیست.
      پدر: خوب اینکه مشکل بزرگی نیست ما می توانیم بجای افزایش جرم داس یا گردو آنها را به اندازه کافی بهم نزدیک کنیم تا مطابق قانون جاذبه، نیروی کشش بین آنها قابل توجه شود. یادت هست مدتی قبل ناچار شدیم برای توضیح حرکت داس پرتاب شده از نقطه ای به نقطه دیگر مرکز جرم آنرا بطور دقیق اندازه گیری کنیم. این نقطه خارج از پیکره داس قرار دارد ، بنابراین تو می توانی براحتی گردویت را در نزدیکی آن قرار دهی در نتیجه فاصله دو مرکز جرم بسیار کم شده و مخرج کسر بسیار کوچک می شود. ظاهراً نیروی جاذبه بین این دو جسم حتی می تواند به سمت بینهایت میل کند، حالا هر قدر هم که جرمشان کم باشد مهم نیست!
      خوب ظاهراً اشکالی در بیان این قانون وجود دارد، نظر تو چیست؟ سوالی که پسر را از ادامه کار منصرف ساخت و چهار زانو روی خاک نشست و به فکر فرو رفت.
      خوب شما چه توضیحی برای این پارادوکس دارید؟

    Viewing 4 replies - 1 through 4 (of 4 total)
    • Author
      Replies
    • #2150
      نادر

        برای اجسام معلق در فضا هنوز هم قانون صادق است ولی وقتی داس را در دست می گیرید و گردو را هم کف دست و یا هر دو را روی زمین ، اکنون نیرو های دیگری مثل عکس العمل زمین و یا … موثر واقع می شوند . تأثیر آن نیروها به قدری زیاد است که شما تأثیر نیروی جاذبه بین دو جرم کوچک را ملاحظه نمی کنید .

        #2163
        بنیامین

          نظر نادر درسته. صحت قانون مذکور را در این حالت فقط میتوان در یک شرایط ایده ال که هیچ نیروی دیگری بر این اجسام وارد نمیشود و در خلا مطلق اثبات نمود.

          #2472
          سید محسن موسوی

            dar ghanoone jazebeie omomi,farze vojode tamame jerme jesm dar markaze jermash baraie ajrame koravi va dashtane sotoohi ba tahaddobe mosbat ast.das avalan koravi nist,sanian shekly ba sotoohe tahaddobe manfi darad,pas nemitavan dar in ghanoon niroie geraneshie beinabein ra ba farze masale bedast avard

            #2476
            مدیر سایت

              لطفاً فارسی بنویسید.

            Viewing 4 replies - 1 through 4 (of 4 total)
            • You must be logged in to reply to this topic.