Home » Topics » معماهای فارسی » تابلوهای الکتریکی » معمای تابلو شماره 20 – میزان عدم تعادل فازی قابل قبول

معمای تابلو شماره 20 – میزان عدم تعادل فازی قابل قبول

  • Creator
    Topic
  • #649
    ایمانی

      با سلام
      بنده مسئول تعمیرات یک شرکت بزرگ تولیدی هستم.سیستم توزیع موجود در شرکت ما شامل تعداد زیادی تابلوهای توزیع 3000 آمپر تا تابلوهای کوچک روشنایی است….

      با سلام
      بنده مسئول تعمیرات یکی از شرکتهای بزرگ تولیدی هستم.سیستم توزیع موجود در شرکت ما شامل تعداد زیادی تابلوهای توزیع 3000 آمپر تا تابلوهای کوچک روشنایی است. به دلیل قدیمی بودن کارخانه وضعیت سیستم توزیع هم چندان مناسب نیست بطوریکه در اکثر تابلوها عدم تعادل ولتاژ در ورودی تابلو به چشم می خورد. برای نمونه آخرین باری که ولتمترها را قرائت کردم در یکی از تابلوهای بزرگ ولتاژهای سه فاز به ترتیب 378، 385 و 381 ولت بود. در دیگری 395، 372 و 375 ولت و در یکی دیگر که بدتر از همه است ولتاژهای سه فاز اینگونه اند. 397، 365 و 361 ، آیا بهره برداری از چنین سیستمی بدون اشکال است؟

    Viewing 10 replies - 1 through 10 (of 10 total)
    • Author
      Replies
    • #2324
      گلاویژ

        1) این عدم ولتاژ تحت بی باری قرائت می شود یا تحت بار ؟ 2) اکثر استانداردها برای تابلویی که به مصرف کننده ی موتوری متصل است حداکثر 2% را مجاز می دانند ، تحت بار . آن هم 2% نسبت به متوسط هر سه فاز نه 2% نسبت به ولتاژ نامی . مثل استاندارد NEMA -National Electirc Machines Association 3) گاهی اوقات منشأ عدم تعادل منبع تغذیه است . گاهی اوقات ساختار نامتناسب موتور های سه فاز با کیفیت پایین . بنا بر این مطمئن ترین راه اندازه گیری تحت بار است . 4) تابلوی روشنایی که به بار دینامیک ( موتور ) وصل نیست تا 5% هم برایش بدون اشکال است 5) علی الاصول بهتر است ریشه و منشأ عدم تعادل تحلیل شود که چیست

        #2348
        حمید

          جناب آقای خدابخشی اگر منظورتان عرایض بنده است. منظورم از پیر شدگی احتمالی الکتروموتورها، تأثیر سوء آنها بر تعادل فازی سیستم نیست. منظور بنده ضعف عایقی شایع در سیستم عایقی تجهیزات الکتریکی که به مرور زمان و شکل گیری partial discharge می باشد. چنانچه مستحضرید بار گذاری حرارتی بیش از حد موتور که نتیجه طبیعی شرایط عدم تعادل ولتاژی در سیستم است، می تواند موجد تشدید تخریب عایقی الکترو موتور باشد.

          #2347
          عليرضا خدابخشي

            به نام خدا با درود و احترام خدمت دوستان ارجمند 1-دليل ذكر شده در خصوص لوله هاي فلزي دليل اصلي نمي تواند باشد اما مشاهده شده است در برخي محلها به دليل ناآگاهي به صورت غير استاندارد از لوله هايي با جنس هاي متفاوت استفاده شده است به عنوان نمونه يك يا دو لوله از جنس PVC , و لويه ديگر از جنس فلز . 2- بهتر است در مورد عدم پايداري و تعادل ولتاژ به اين موضوع توجه شود كه قطع نول ورودي به شينه اصلي نول در تابلو و يا اتصال ناقص آن موجب ايجاد يك نول مجازي از طريق شينه نول تابلو مي شود. در هنگامي كه بار متعادل باشد نول بدون ولتاژ و ولتاژ فازها متعادل است ولي در هنگامي كه بار نامتعادل مي گردد نول داراي ولتاژ و تعادل ولتاژ فازها به هم مي خورد اين مسئله براي ما در يك تاور روشنايي بزرگ كه از طريق يك تابلوي سه فاز تغذيه مي شد اتفاق افتاد به اين ترتيب كه تا وقتي همه لامپها سالم بودند مشكلي نبود اما از وقتي يكي از چراغها مي سوخت به علت نامتعادلي بار و اتصال نامناسب يا قطع بودن نول تابلو نامتعادلي ولتاژ افزايش مي يافت و چراغهاي بيشتري مي سوخت و اندازه گيري ها نامتعادلي بيشتري را نشان مي داد. در اصل چراغها تبديل شده بودند به بار تك فازي كه بدون نول واقعي از طریق يك نول مجازي به صورت ستاره تغذيه مي شدند بنا براين به نظر بنده بايستي اتصالات نول به شينه هاي مربوطه و پيوستگي سيم يا كابل نول به دقت چك شود چرا كه ممكن است نول سيستم در صورتي كه انتقال توسط كابلهاي تك كور انجام شود صدمه ديده باشد و با توجه به قديمي بودن كارخانه ابزارهاي تشخيص آن در دسترس نبوده و اين مشكل به وجود آمده باشد 3-راستي من منظور شما را از پايين بودن كيفيت موتور و نقش آن در ايجاد نامتعادلي را مطمئن نيستم كه درست فهميده باشم ولي فكر مي كنم اگر منظورتان متعادل نبودن تعداد دورهاي كلافها در فازهاي مختلف سيم پيچي استاتور موتور باشد كه موجب ايجاد لرزش و سر و صداي غير عادي و تعويض زود هنگام بيرينگها مي شود ولي در صورتي كه منظور كور كردن برخي كلافهاي مو تورهاي 6 كيلو ولت به بالا مي باشد تا حدي امكان پذير است و نمي تواند عامل مهمي باشد البته بايد توجه داشت كه به كار گرفتن چنين موتورهاي دست ساز غير استاندارد در خط توليد يك شركت بزرگ توليدي كار عاقلانه اي نيست و به نظر من گناه نابخشودني است ولي در كل به نظر من آقاي ايماني بايد اطلاعات بيشتر و نقشه هاي تك خطي تابلوي ياد شده را در اختيار ما قرار دهد شايد بتونيم كمكش كنيم

            #2344
            گلاویژ

              کابل تک رشته لزوماً بار تک فاز را تغذیه نمی کند . ممکن است به دلیل بالا بودن سطح مقطع ، نتوانند آن را سه رشته بکشند مثل کابلهای 500 و به بالا .

              #2343
              حمید

                کابل تک رشته قرار است یک بار تکفاز را تغذیه کند، بنابراین فرقی نمی کند که این بار مجتمع باشد یا توزیع شده. اینطور نیست؟

                #2341
                گلاویژ

                  از لحاظ تئوریک سخن آقای خدا بخشی درست است . کابل تک هسته با لوله ی مجاور خود تشکیل یک ترانسفور ماتور تک فاز می دهد که نسبت تبدیل 1:1 است و به هر حال بار تک فاز به شمار می آید ولی تأثیرش شدید نیست .

                  #2340
                  حمید

                    جناب آقای خدابخشی عبور کابلهای تک رشته از لوله های فلزی که به دلیل تلفات فوکو اضافی روی لوله و گرمایش آن سبب کاهش بار دهی کابل می شود، چگونه سبب افزایش بار گذاری نامتعادل فیدر نیز می شود؟

                    #2339
                    حمید

                      مطابق NEMA

                      #2329
                      علي رضا خدابخشي

                        جناب ايماني عزيز درود بر شما اطلاعات ارسالي شما بسيار ناقص مي باشد اما براي برخورد منطقي با موضوع اين موارد به ذهن من ميرسد مي توانيد روي آنها كار كنيد و اگر مايل بوديد نتايج را دوباره بر روي سايت قرار دهيد شايد بتونم كمكتون كنم 1- ابتدا ولتاژ فازها را در ورودي كارخانه اندازه بگيريد و اختلافها را مشاهده نماييد (اگر توليد برق توسط شركت شما انجام مي شود در محل نيروگاه و اگر از طريق پست از برق شبكه سراسري تامين ميشود در ورودي پست شركت اين كار انجام دهيد- درحالت بي باري و بارداري در صورت امكان انجام شود) 2- سطح ولتاژهاي توزيع در كارخانه چقدر است؟ ميزان بار الكتريكي كل كارخانه چقدر است؟ 2- اين عدم تعادل در ولتاژ ممكن است به دليل عدم تقسيم متعادل بارهاي مختلف تك فاز و يا روشنايي بر روي فازها باشد به اين معني كه يا از ابتدا يا در خلال عمر كارخانه با افزايش مصرف كننده هاي مختلف توجهي به اين موضوع نشده و به طور مثال بارهاي مختلف تك فاز بر روي يك فاز قرار گرفته اند و تعادل لازم بين آنها وجود ندارد 3- نوع كابلهاي شما اگر كابلهاي شما تك رشته هستند و به صورت جداگانه از درون لوله هاي فلزي عبور كنند اين روش اجرا مي تواند عامل تشديد عدم تعادل ولتاژ ها باشد

                        #2384
                        امیر

                          Some of the more common causes of unbalanced voltages are:

                        Viewing 10 replies - 1 through 10 (of 10 total)
                        • You must be logged in to reply to this topic.