Home » Topics » معماهای فارسی » ترانسفورماتور » معمای ترانسفورماتور شماره 4 – ترانسهای ژنراتور در نیروگاه های تولید برق

معمای ترانسفورماتور شماره 4 – ترانسهای ژنراتور در نیروگاه های تولید برق

  • Creator
    Topic
  • #69
    حمید

      در شبکه های الکتریکی گسترده ، جهت افزایش ظرفیت انتقال خطوط و تجهیزات الکتریکی لازم است ولتاژ کار سیستم افزایش یابد. از آنجا که ولتاژ تولیدی در ژنراتورها در رده ولتاژهای متوسط است می باید این ولتاژ به مقادیر بهینه ولتاژ شبکه افزایش یابند.
      در شبکه های الکتریکی گسترده ، جهت افزایش ظرفیت انتقال خطوط و تجهیزات الکتریکی لازم است ولتاژ کار سیستم افزایش یابد. از آنجا که ولتاژ تولیدی در ژنراتورها در رده ولتاژهای متوسط است می باید این ولتاژ به مقادیر بهینه ولتاژ شبکه افزایش یابند. این عمل در نیروگاهها توسط ترانسفورماتورهای اختصاصی ژنراتور اتفاق می افتد.
      همانطور که می دانید ، سیستمهای الکتریکی مورد استفاده ما تنها به شبکه سراسری محدود نمی شود. ما در صنایع گاهی ناچار به تولید محلی انرژی الکتریکی مورد نیاز فرآیندهای گوناگون هستیم. در این حالت سیستم الکتریکی مورد استفاده دارای ابعاد محدود است بنابراین امکان استفاده مستقیم از ولتاژ فشار متوسط تولیدی در بخش توزیع وجود دارد. با این حال استفاده از ترانسهای اختصاصی ژنراتور در این رده نیز مرسوم است.

      آیا دلیل استفاده از این نوع ترانسفورماتورها در شبکه های کوچک تولید و توزیع برق را می دانید؟ آیا تنها دلیل استفاده از ترانسهای افزاینده در نیروگاه های بزرگ، افزایش سطح ولتاژ تولید شده توسط ژنراتورها است؟

    Viewing 4 replies - 1 through 4 (of 4 total)
    • Author
      Replies
    • #1285
      فرهاد مهندس

        عموماً جهت کاهش سطح اتصال کوتاه تکفاز در ژ نراتور ها که امکان وقوع آن هم وجود دارد ، نقطه نوتر ژنراتورها را با مقاوت بالا زمین میکنند در صورتیکه در شبکه های توزیع و انتقال به صورت معمول ما نیاز به شبکه زمین شده داریم بنابر این از ترانس جهت ایزوله نمودن دو شبکه استفاده می نمایند .

        #1287
        حمید

          پاسخ ارائه شده کاملاً صحیح است. البته ترانسها کارکردهای واضح دیگری نظیر کاهش سطح اتصال کوتاه و انطباق ولتاژهای مختلف نیز دارند. پاسخ ارائه شده حاوی مطلب مهمی است که معمولاً به آن کمتر توجه می شود.

          #1718
          كامران

            در يك واحد پالايش گاز از 4عدد ژنراتورهاي 30 مگاوات 11 كيلو ولت استفاده ميگردد (انرژي الكتريكي محلي) در اين پالايشگاه مصرف كننده هاي 11 ، 6 و 0.4 كيلو ولتي موجود است سطح ولتاژ توليد شده در اين ژنراتور ها توسط ترانسفورماتور هاي افزاينده 33/11 افزايش يافته و سپس مجددا توسط ترانس هاي كاهنده 11/33 كاهش يافته و مورد توزيع و مصرف قرار مي گيرد آيا دليل اين امر همانطور كه آقاي مهندس فرهاد فرمودند ايجاد شرايط ايمن براي خطاي تك فاز ژنراتور است؟ در اينصورت چرا از ترانسفورماتور 11/11 استفاده نشده است؟

            #1719
            حمید

              همانطور که بدرستی عنوان شده است، یک کارکرد مهم ترانسفورماتورهای ژنراتور (GT) ایزولاسیون شبکه زمین دو بخش از سیستم الکتریکی با الزامات فنی متفاوت است. مثلاً در یک ژنراتور گران قیمت کنترل میزان جریان اتصال کوتاه فاز به زمین ( با توجه به فراوانی آن و آسیب پذیری سم پیچی ژنراتور از آن) بیش از کنترل اضافه ولتاژهای ناشی اتصال زمین اهمیت دارد بنابراین سیستم زمین مورد استفاده در آن High impedance grounding است اما در سیستمهای فشار متوسط سایز و مشخصات فنی تجهیزات الکتریکی مانند تابلو ، کابل و الکترو موتورها و الزامات ویژه آنها بیشتر با سیستم Low impedance grounding هماهنگ است. با این حال استفاده از ترانسهای فوق با توجه به دیدگاههای طراح سیستم می تواند کارکردهای مهم دیگری را نیز بعهده داشته باشد. برای مثال در مورد ذکر شده نقش ترانسهای 11/33 و 33/11 علاوه بر مورد فوق می تواند کاهش جریان اتصال کوتاه روی باس اصلی نیروگاه باشد. به هر سطح اتصال کوتاه ثابت تحمیل شده از طریق 4 ژنراتور مذکور در سطوح ولتاژی بالاتر جریان اتصال کوتاه کمتری به سیستم تحمیل می کنند که می تواند در یک ارزیابی فنی- اقتصادی نهایتاً منجر به طرح بهتری شود. در این ارتباط اگر تصویری از طرح موجود در دست است می توانید برای کاهش حجم آنرا با فرمت gif سیو نموده ( و یا به کمک ابزار ساده paint ویندوز آنرا ترسیم نمود) و با استفاده از ابزار (تصویر درخت) پیش بینی شده در متن پاسخ بعدی درج نمائید تا امکان بررسی بیشتر موضوع فراهم شود.

            Viewing 4 replies - 1 through 4 (of 4 total)
            • You must be logged in to reply to this topic.