Home » Topics » معماهای فارسی » مباحث عمومی » معمای الکتریکی شماره 26 – طبیعت سیم نول

معمای الکتریکی شماره 26 – طبیعت سیم نول

  • Creator
    Topic
  • #737
    امیر

      فرق فاز و نول در چیست؟ و نول با ارت چه تفاوتی دارد؟
      در یک مدار ساده متشکل از منبع و یک لامپ،پس از روشن شدن لامپ از سیم نول چه چیز عبور میکند؟ آیا باعث برق گرفتگی میشود؟

      فرق فاز و نول در چیست؟ و نول با ارت چه تفاوتی دارد؟
      در یک مدار ساده متشکل از منبع و یک لامپ،پس از روشن شدن لامپ از سیم نول چه چیز عبور میکند؟ آیا باعث برق گرفتگی میشود؟

    Viewing 16 replies - 1 through 16 (of 16 total)
    • Author
      Replies
    • #2531
      حمید

        در سیستم سه فاز متقارن ، اتصال فیزیکی سه سیم پیچی حامل هریک از سه فاز، ترمینال یا نقطه نول نامیده می شود. در شبکه توزیع ولتاژ پائین که مصرف کننده ها اکثراً تک فاز هستند، سیم چهارمی از نقطه مزبور اخذ می گردد که معروف به سیم چهارم یا نوترال است. چنانچه بار گذاری تکفاز کاملاً متعادل باشد، برآیند جریانهای نول در سیستم سه فاز صفر خواهد بود و علیرغم برقراری جریان نول در هر مصرف کننده تکفاز، ترمینال نول سیستم سه فاز فاقد جریان خواهد بود. سیم نول بخشی از مدار قدرت است که می توان آنرا به زمین وصل کرد یا نکرد. از آنجا که زمین یک هادی خوب الکتریکی است می تواند در بعضی شرایط بخشی از مسیر نوترال را تشکیل دهد. اختلاف پتانسیل نقطه نول و زمین در شرایط بار گذاری متعادل سیستم سه فاز صفر است، اما در صورتی که سیم نول در اثر نامتعادلی بار حامل جریان شود، سیم چهارم از پتانسیلی که معادل افت ولتاژ جریان نول روی امپدانس مسیر نول است برخوردار خواهد بود. معروف است که در سیستمهای توزیع مشکل دار ما، بیشترین برق گرفتگی پرسنل تعمیراتی مربوط به ولتاژ نول است که بر اثر افت ولتاژ ناشی از نامتعادلی جریان به ولتاژهای خطرناک (Un ) بیش از 60 ولت نسبت به زمین بالغ گشته است. سیم نول بخاطر حمل جریان نول خطرناک نیست، در صورتی که امپدانس مسیر نول قابل توجه باشد ( که در سیستمهای توزیع طولانی محتمل است)، افت ولتاژ ناشی از جریان نول می تواند برای انسان خطرناک باشد. اینکه در سیستمهای قدرت پتانسیل زمین ( اختلاف پتانسیل فاز-زمین یا نول- زمین) اهمیت می یابد، به دلیل خاصیت خازنی اجزاء هادی سیستم قدرت ( سه فاز و نول) با زمین یا اجزاء زمین شده تجهیزات ( بدنه فلزی تجهیزات الکتریکی) می باشد. در صورت فقدان این خاصیت امکان وجود سیستم قدرت بدون ملاحظات زمین کاملاً میسر می بود.

        #3344
        مصطفی

          سلام فرق فاز و نول در این است که فاز دارای ولتاژ است و از لحاظ الکتریکی نسبت به نول دارای اختلاف پتانسیل 220ولت میباشد، ولی نول از صفر ترانس ستاره یعنی از وصل کردن انتها یا ابتدای کلافهای سه فاز به وجود می آید. در مورد تفاوت، نول با ارت اين دو از لحاظ كلي دو مقوله متفاوتندچرا كه نول به معني خنثي، نقطه اي خاص ازمدار را گويند كه داراي اختلاف پتانسيل صفر است واين شرايط را در مدار ميتوان بوجود آورد كما اينكه در جاهايي (مثلا” در يك پنل ۳۳كيلو ولت ) كه نول نداريم وآنرا نيازداريم بوسيله يك ترانس نول ساز آنرا ميسازيم.ولي ارت يك پارامتر فيزيكي است كه اينهم داراي اختلاف پتانسيل صفر است با اين تفاوت كه نول ميتواند برقدار شود (درصورت نامتعادل شدن) ولي ارت از آنجا كه اصطلاحا” صفر بينهايت است نه تنها صفرنمي شود بلكه هر ولتاژي كه به آن وصل شود نيز صفر ميشود و به اين دليل است كه نول را به ارت وصل ميكنند تا اينكه منحرف نگردد.لذا از ارت نيز ميتوان به عنوان نول استفاده كرد. بله در صورت نامتعادل بودن باعث برق گرفتگی میشود.

          #3343
          مصطفی

            سلام سیم نول از صفر ترانس ستاره گرفته میشود،به همین دلیل در سه فاز معمولا فاقد جریان است. ولی در بعضی از بارهای غیر خطی مثل(یکسوساز نیم موج و ادوات الکترونیک قدرت) جریان را دارا میباشد.

            #3300
            رضا

              با سلام و خسته نباشید تو یک کاری به علت نبودن برق به ناچار از ژنراتور استفاده می کنم. از آنجا که مصارف تکفاز وسه فاز متعددی وجود دارد از سیم نول ژنراتور جریان زیادی عبور می کند، آیا راه حلی برای این مشکل وجود دارد؟

              #3298
              حمید

                مصارف تکفاز را با توجه به مقدار هر کدام بصورت متعادل روی سه فاز تقسیم کنید.

                #3189
                حمید

                  آقای رضا اگر منظور از برق داشتن، خطرناک بودن تماس دست با آن است بله خطرناک است. زیرا با وجود آنکه سیم نول در شرایط فقدان جریان هم پتانسیل زمین است اما با عبور جریان برق از آن متناسب با مقاومت ذاتی سیم و جریان عبوری از یک اختلاف پتانسیل مشخص با زمین برخوردار می شود. هر چه طول کابل نول بلند تر باشد این ولتاژ بیشتر خواهد بود. معروف است که در خطوط انتقال فشار ضعیف سیم نول بیشتر از سیم فاز سبب برق گرفتگی گروه های تعمیراتی می شود. لازم به ذکر است ولتاژهای بیش از 60 ولت می تواند برای سلامتی انسان خطرناک باشد.

                  #3188
                  حمید

                    آقای کیوان در مصارف تک فاز جریان عبوری از فاز عیناً از نول نیز می گذرد بنابراین چنانچه قطر سیم نول کمتر از میزان مورد نیاز باشد سبب گرم شدن و نهایتاً سوختن کابل می شود. در مصارف سه فاز معمولاً قطر سیم نول را نصف فاز منظور می کنند و آن نیز به دلیل آن است که در سیستمهای سه فاز متعادل عملاً سیم نول فاقد جریان است و این سیم تنها می باید جریان نامتعادلی ناشی از توزیع نامتعادل بار در پائین دست را تحمل کند. در مصارف سه فاز روشنایی به دلیل وجود هارمونیکهای مضرب 3 که مسیرشان را از نول می بندند، سطح مقطع نول معادل فاز منظور می شود.

                    #3185
                    رضا

                      ایا سیم نول برق دارد؟اگر ان را لمس کنیم دچار برق گرفتگی میشویم

                      #3059
                      کیوان

                        با سلام تفاوت قطر سیم نول با سیم فاز باعث چه مشکلی می شود در ساختمان می شود

                        #2860
                        مدیر سایت

                          فعلاً این امکان موجود نیست، اما شما می توانید بدون عضویت و با آزادی کامل هر طور می خواهید در مباحث شرکت و یا هر بحث جدیدی را مطرح فرمائید.

                          #2859
                          حمید

                            با سلام وخسته نباشید ببخشد چطور می شه تو سایتتون عضو شد

                            #2673
                            رضا مرادی

                              بله قطعی و پارگی سیم نول می تواند باعث برق گرفتگی شود .

                              #2671
                              حمید

                                ممکن است بیشتر توضیح دهید، قطع سیم نول در چه سیستمهایی و چگونه باعث وقوع برق گرفتگی می شود؟

                                #2622
                                حمید

                                  از نقطه نظر فنی راه حل موضوع اصلاح و ساماندهی سیستم توزیع است که برخی توصیه های مرتبط با آن را در زیر ملاحظه می فرمائید. 1- افزايش سطح مقطع سيم هاي هوائي و هم مقطع نمودن سيم هاي نول با فاز در شبكه. 2- متعادل نمودن بار گذاری ترانسها 3- اصلاح ضریب توان 4- برقرار نمودن اتصال مشتركين به سيمهاي فاز با وينچ كلمپ و با آرايش منظم 5- برچيدن كليه كنتورهاي فرسوده و يا تعويض قطعات جانبي بعضي از آنها بهمراه كاليبره نمودن آنها 6- ايجاد يك شبكه روشنائي مطلوب با تعويض شبكه قبلي 7- تعويض جعبه انشعابات محلي بهمراه ترميم سيستم كابل كشي آنها با آرايش مناسب. 8- ترميم سيستم كابلي كشي شبكه فشارضعيف و رعايت انشعابات آنها در معابر، كوچه و بازار. 9- خازن گذاري در سطح شبكه فشارضعيف پس از عمليات سيم كشي هوائي يا تعويض خازنهاي آسيب ديده. 10- تعويض تابلوهاي فرسوده و قديمي بهمراه متعلقات دروني آنها در پستهاي زميني و هوائي 11- ترميم و رفع آلودگي محيطي از شبكه و پاك سازي فيدرها از هرگونه برخوردهاي فيزيكي با محيط اطراف و حريم

                                  #2621
                                  اصغر پور

                                    برای کاهش نوسانات نول برق منطقه ای چه باید کرد؟

                                    #3345
                                    حمید

                                      البته سیم زمین ویا حتی خود زمین به صورت موضعی در شرایط اتصال کوتاه های شدید فاز-زمین ویا تخلیه جریانهای بزرگ صاعقه ولتاژ دار می شوند.مبحث ولتاژ گام در محاسبات زمین به محاسبه اینگونه ولتاژها مربوط است.

                                    Viewing 16 replies - 1 through 16 (of 16 total)
                                    • You must be logged in to reply to this topic.