Home » Topics » معماهای فارسی » ماشین های الکتریکی » معمای ماشین 1- سنجش مقاومت اهمی سیم پیچی ژنراتور

معمای ماشین 1- سنجش مقاومت اهمی سیم پیچی ژنراتور

  • Creator
    Topic
  • #93
    حميد

      اخیراً به اتفاق همکاران در تست ژنراتور واحد اول یکی از نیروگاه های داخل کشور حضور داشتیم . حین آزمایش ، مدار اندازه گیری پیشنهادی شرکت خارجی جهت برآورد میزان مقاومت اهمی سیم پیچی استاتور ، جلب نظر نمود.
      روش آزمایش چنین است که برق سه فاز متعادل به سیم پیچ استاتور وصل شده و مقادیر مختلف جریان و توان مصرفی اندازه گیری می شود . روش اندازه گیری توان واته مصرفی ، روش معروف آروند یا دو واتمتری توسط دو واتمتر مجزا است . پس از اندازه گیری توانهای w1 و w2 و جریان مصرفی I مقاومت سیم پیچی از رابطه زیر قابل استنتاج است:

      W3ph = w1-w2 = 3RI2

      سؤال اینجا است که چرا برای محاسبه توان مصرفی از واتمتر سه فاز و یا سه واتمتر تک فاز استفاده نمی نمایند و یا اگر قرار بر استفاده از وات متر مجزا است ، چرا با وجود تقارن مدار برای صرفه جویی از یک عدد وات متر جهت برآورد توان مصرفی یک فاز استفاده نمی شود؟

      در حالتهای اخیر چه چیزی را در مقایسه با سیستم دو واتمتری از دست می دهیم ؟ چرا روش دو واتمتری بر دیگر روشها ارجحیت دارد؟

    Viewing 3 replies - 1 through 3 (of 3 total)
    • Author
      Replies
    • #1477
      حميدرضا امرالهي

        هدف ازآزمايش فوق مقايسه افت توان در دو سيم پيچ است وبا يك وات متر امكان ندارد.

        #1478
        حميد

          اما دليل استفاده از سيستم دو واتمتري به جاي سيستم تك واتمتري در مورد اخير ، تلاش جهت به حداقل رساندن خطاي اندازه گيري مدار است . چنانكه مي دانيد سيم پيچي استاتور ژنراتور مداري به شدت سلفي با cos? بسيار كوچك است. در چنين مداري در صورتي كه ميزان واقعي cos? ، واسطه اندازه گيري توان اهمي قرار گيرد، با خطاي اندازه گيري قابل توجهي روبرو خواهيم بود . در روش دو واتمتري مطابق شكل زير ، به جاي تحميل كميتي با زاويه فاز ? به واتمتر ، كمياتي با زواياي فازي ( ?+30) و ( ?-30) كه از كسينوس بزرگتري برخوردارند ، استفاده مي شود . بدين ترتيب با افزايش مقدار كميات قابل اندازه گيري ، بطور كلي فاكتور حساسيت كه در دقت اندازه گيري مؤثر است را افزايش داده ايم . رابطه مثلتاتي زير اثبات كننده درستي روش دو واتمتري در شرايط ويژه مورد اشاره است . Uab.Ia cos (?-30)+Ucb.Ic cos (?+30) =?3 Uab.Ia cos (?) البته از آنجا كه ميزان مصرف سه فاز توسط دو واتمتر مجزا اندازه گيري مي شود ، ميزان توان مصرفي معادل جمع جبري مقادير قرائت شده است . همچنين بدليل سلفي بودن مدار ( ?>60 ) مقدار قرائت شده توسط يكي از واتمترها با علامت منفي در محاسبات منظور مي شود .

          #2725
          پویا

            با سلام،بطور کلی دو روش اندازه گیری توان داریم: 1)3 واتمتری که برای بارهای نامتعادل با 4 سیم(3 فاز+ نول)استفاده می شود 2)2 واتمتری که برای بارهای متعادل با 3 سیم استفاده می شود.همانطور که می دانید هیچکدام از این سیمها نول نبوده و عملا ولتاژ فاز-زمین در دست نیست.در این روش از دو ولت متر برای یافتن ولتاژهای خط به خط و از دو آمپر متر برای یافتن جریانهای فاز ها استفاده می شود که در کل دو واتمتر می شوند.لازم به ذکر است یکی از فازها به عنوان مرجع در نظر گرفته می شوند. حال در پاسخ شما که چرا از یک واتمتر نمی شود استفاده کرد را من با سوال زیر جوابتان را می دهم: در حالت یک واتمتری شما یک ولتاژ خط به خط و یک جریان(جریان یکی از فازها)را دارید.با این دو پارامتر چه می توانید بکنید؟ در حالت دو وات متری جمع توانها،توان کل را می دهد. اگر در جواب می خواهید بگویید که ولتاژ خط وجریان خط را داریم و اینها را در رادیکال سه ضرب می کنیم تا توان کل بیاید،غلط است.زیرا همیشه در عمل پارامترهای فیزیکی قدری با پارامترهای ریاضی متفاوتند که این تفاوت در توانهای بالا زیاد است. امید وارم که جوابتان را داده باشم

          Viewing 3 replies - 1 through 3 (of 3 total)
          • You must be logged in to reply to this topic.